शब्द - संक्षेप GK Questions Set 6

शब्द - संक्षेप GK Questions Set 6

शब्द - संक्षेप GK Questions Set 6

Abbreviation [शब्द - संक्षेप] is very important topic of सामान्य हिंदी व्याकरण in the exam point of view. We are going to share the set of 20 Multiple Choice Questions in this post. Complete the all practice set of this topic that are provided by Super Pathshala. GK questions of this post "शब्द - संक्षेप GK Questions Set 6" are very helpful for various government exams e.g. UPSC, SSC, Railway, Banking, State PSC, CDS, NDA, SSC CGL, SSC CHSL, Patwari, Samvida, Police, MP SI, CTET, TET, Army, MAT, CLAT, NIFT, IBPS PO, IBPS Clerk, CET, Vyapam etc. General Knowledge or Samanya Gyan is very important section to crack any exam. In this section we are providing GK in Hindi and GK Questions in English in another section. These Online Quiz contain the previous year asked questions in various govt exams, so practice these Online GK Test in Hindi at least one set of each subject daily. Get also all other subjects GK Questions and Answers in MCQ format from Super Pathshala.


Complete Chapter wise/Topic wise Objective GK in Hindi [Topic Wise GK]


Q1. GIS में G शब्द के लिए हैं
A.Global
B.Geographic
C.Goodness
D.Geological
Ans: Geographic
Q2. LAN किसका लघु रूप है ?
A.Least Area Nerwork
B.Large Area Network
C.Local Area Network
D.Light Area Nerwork
Ans: Local Area Network
Q3. NASA है
A.National Aeronautics And Space Administration
B.North Atlantic Space Agency
C.Northern Airborne And Space Agency
D.उपरोक्त में से कोई नहीं
Ans: National Aeronautics And Space Administration
Q4. HTTP का पूर्ण रूप है
A.Hypert Text Transfer Protocol
B.Hyper Text Transition Protocol
C.Hyper Text Transfer Programme
D.Hyper Text Transition Programe
Ans: Hypert Text Transfer Protocol
Q5. RTGS का अर्थ है
A.Real Time Gross Settlement
B.Real Time Genral Settlement
C.Run Time Gross Settlement
D.Regular Time General Settlement
Ans: Real Time Gross Settlement

Q6. SIDBI किसका द्योतक है
A.Small Innovations Development Bankers Institute
B.Small Industries Deelopment Banker Institute
C.Small Industries Development Bank Of India
D.Small Industrial Designed Bank Of India
Ans: Small Industries Development Bank Of India
Q7. ILO का सही विस्तार है
A.International Law And Order
B.Inter State Lawful Ordinance
C.Indian Legal Orientation
D.International Labour Organisation
Ans: International Labour Organisation
Q8. GSM का पूर्ण रूप क्या है
A.Geographic System For Mobility
B.Global System For Mobile Communications
C.Great System For Mobiles
D.Grand System For Mobility
Ans: Global System For Mobile Communications
Q9. निम्नलिखित में से कौन WAN का सही विस्तार है
A.Wired Area Network
B.Wide Area Network
C.Wireless Area Network
D.None Of These
Ans: Wide Area Network
Q10. नाबाई (N.A.B.A.R.D) का पूर्ण रूप है
A.नेशनल बैंक ऑफ एग्रीकल्चर एण्ड रीजनल डेवलपमेंट
B.नेशनल बैंक फॉर एग्रीकल्चर एण्ड रूरल डेवलपमेंट
C.नेशनल ब्यूरो ऑफ एरोनॉटिकल रिसर्च एण्ड डेवलपमेंट
D.इनमें से कोई नहीं
Ans: नेशनल बैंक फॉर एग्रीकल्चर एण्ड रूरल डेवलपमेंट










शब्द - संक्षेप GK Questions Set 6 शब्द - संक्षेप GK Questions Set 6 Reviewed by Super Pathshala on 09:40 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.