शब्द - संक्षेप GK Questions Set 5

शब्द - संक्षेप GK Questions Set 5

शब्द - संक्षेप GK Questions Set 5

Abbreviation [शब्द - संक्षेप] is very important topic of सामान्य हिंदी व्याकरण in the exam point of view. We are going to share the set of 20 Multiple Choice Questions in this post. Complete the all practice set of this topic that are provided by Super Pathshala. GK questions of this post "शब्द - संक्षेप GK Questions Set 5" are very helpful for various government exams e.g. UPSC, SSC, Railway, Banking, State PSC, CDS, NDA, SSC CGL, SSC CHSL, Patwari, Samvida, Police, MP SI, CTET, TET, Army, MAT, CLAT, NIFT, IBPS PO, IBPS Clerk, CET, Vyapam etc. General Knowledge or Samanya Gyan is very important section to crack any exam. In this section we are providing GK in Hindi and GK Questions in English in another section. These Online Quiz contain the previous year asked questions in various govt exams, so practice these Online GK Test in Hindi at least one set of each subject daily. Get also all other subjects GK Questions and Answers in MCQ format from Super Pathshala.


Complete Chapter wise/Topic wise Objective GK in Hindi [Topic Wise GK]


Q1. ROM का पूर्ण रूप क्या है ?
A.Read Only Memory
B.Random Open Memory
C.Read Open Memory
D.Random Only Memory
Ans: Read Only Memory
Q2. BIT का पूर्ण रूप हैं
A.Built In Task
B.Binary Digits Task
C.Before Instructed Task
D.Before Interpreting Task
Ans: Binary Digits Task
Q3. ALU का पूरा रूप है
A.Arithmetic Least Unit
B.Arithmetic Local Unit
C.Alternative Logic Unit
D.Arithmetic Logic Unit
Ans: Arithmetic Logic Unit
Q4. पद FEMA में अक्षर M का पूरा रूप क्या है ?
A.Money
B.Material
C.Mega
D.Management
Ans: Management
Q5. RAM का पूर्ण रूप क्या है ?
A.Random Access Memory
B.Ready Application Module
C.Read Access Memory
D.Remote Access Machine
Ans: Random Access Memory

Q6. कम्प्यूटर संक्षिप्ताक्षर KB का सामान्यतया पूर्ण रूप क्या है ?
A.Key Block
B.Kermel Boot
C.Kilo Byte
D.Kit Bit
Ans: Kilo Byte
Q7. सामान्यतः वित्तीय/आर्थिक क्षेत्र में प्रयुक्त शब्द LAF में अक्षर 'L' क्या दर्शाता
A.Liquidity
B.Least
C.Liabilities
D.Long
Ans: Liquidity
Q8. बैंकिंग क्षेत्र में प्रयुक्त शब्द ALM का विस्तार बताइए
A.Asset Liability Management
B.Asset Liability Maturity
C.Asset Liability Manpower
D.Asset Liability Mismatch
Ans: Asset Liability Management
Q9. अक्सर हम अखबारों में पद ECB पढ़ते हैं। ECB का पूरा रूप क्या है ?
A.Essential Commercial Banking
B.European Credit Borrowing
C.External Credit for Business
D.External Commercial Borrowing
Ans: External Commercial Borrowing
Q10. कतर और कुछ अन्य देश भारत को LNG की आपूर्ति करते है। यह प्रयुक्त कौन-सा शब्द बनता है ? शब्द LNC में 'N' अक्षर से कौन-सा शब्द बनता है ?
A.Neutral
B.Nitrogen
C.Natural
D.Neptha
Ans: Natural

Q11. म्यूचुअल फंड में निवेश करते समय हम पद NAV के बारे में सुनते हैं । NAV का पूरा रूप क्या है ?
A.Net Annual Value
B.Non Asset Value
C.Net Actual Value
D.Net Asset Value
Ans: Net Asset Value
Q12. बैंकों/NBFC से लिये गये ऋण की चुकीती के लिए EMI पद हम सुनते हैं। EMI का पूरा रूप क्या है?
A.Equated Money Index
B.Easy Money Installment
C.Equated Monthly Installment
D.Equal Monthly Installment
Ans: Equated Monthly Installment
Q13. ABSA क्या है ?
A.Allotment Supported by Blocked Amount
B.Application Supported by Blocked Amount
C.Application Supported by Bank Amount
D.Allotment Supported by Bank Amount
Ans: Application Supported by Blocked Amount
Q14. एम. आर. आई. निम्न में से क्या है ?
A.मैग्नेटिक रिकॉर्ड ऑफ इन्टेस्टाइन्स
B.मैग्नेटिक रिकॉर्डिंग ऑफ इन्वेस्टिगेशंस
C.मैग्नेटिक रेजोनेंस इमेजिंग
D.मैग्नेटिक रेजोनेंस इन इन्टेस्टाइन्स
Ans: मैग्नेटिक रेजोनेंस इमेजिंग
Q15. बैंकिंग और वित्तीय परिचालनों में प्रयुक्त शब्द ECB में 'C' शब्द से कौन-सा शब्द बनता है ?
A.Cartel
B.Credit
C.Control
D.Commercial
Ans: Commercial

Q16. L.G.B.T. की है
A.lesbian gay bisexual and transgender
B.ladies girls boys and transgender
C.lesbian girls and baby toys
D.lesbian girls bisexual and transgender
Ans: lesbian gay bisexual and transgender
Q17. O.P.C.W. का पूरा रूप क्या है
A.Orgnisation For The Prevention Of Chemical Weapons
B.Ordinance For The Prohibition Of Chemical Weapons
C.Orgnisation For The Prohibition Of Chemical Weapons
D.Overseas Programme For The Co-Operation On War
Ans: Orgnisation For The Prevention Of Chemical Weapons
Q18. ISDN किसका परिवर्णी शब्द है ?
A.इण्डियन स्टैंडर्ड डिजिटल नेटवर्क
B.इन्टीग्रेटिड सर्विसेज डिजिटल नेटवर्क
C.इन्टैलीजेंट सर्विसेज डिजिटल नेटवर्क
D.इन्टीग्रेटिक सर्विसेज डाटा नेटवर्क
Ans: इन्टीग्रेटिड सर्विसेज डिजिटल नेटवर्क
Q19. PII हैं-
A.Public Intrest Ligigation
B.Public Inquire Litigation
C.Public Investment Litigation
D.Proivate Investment Litigation
Ans: Public Intrest Ligigation
Q20. EVM इनको कहते हैं
A.इलेक्ट्रिक वोटिंग मशीन
B.इलेक्ट्रॉनिक वेंडिंग मशीन
C.इलेक्ट्रॉनिक वोटिंग मशीन
D.उपर्युक्त में से कोई नहीं
Ans: इलेक्ट्रॉनिक वोटिंग मशीन









शब्द - संक्षेप GK Questions Set 5 शब्द - संक्षेप GK Questions Set 5 Reviewed by Super Pathshala on 09:38 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.