शब्द - संक्षेप GK Questions Set 4

शब्द - संक्षेप GK Questions Set 4

शब्द - संक्षेप GK Questions Set 4

Abbreviation [शब्द - संक्षेप] is very important topic of सामान्य हिंदी व्याकरण in the exam point of view. We are going to share the set of 20 Multiple Choice Questions in this post. Complete the all practice set of this topic that are provided by Super Pathshala. GK questions of this post "शब्द - संक्षेप GK Questions Set 4" are very helpful for various government exams e.g. UPSC, SSC, Railway, Banking, State PSC, CDS, NDA, SSC CGL, SSC CHSL, Patwari, Samvida, Police, MP SI, CTET, TET, Army, MAT, CLAT, NIFT, IBPS PO, IBPS Clerk, CET, Vyapam etc. General Knowledge or Samanya Gyan is very important section to crack any exam. In this section we are providing GK in Hindi and GK Questions in English in another section. These Online Quiz contain the previous year asked questions in various govt exams, so practice these Online GK Test in Hindi at least one set of each subject daily. Get also all other subjects GK Questions and Answers in MCQ format from Super Pathshala.


Complete Chapter wise/Topic wise Objective GK in Hindi [Topic Wise GK]


Q1. SDR का पूरा रूप है
A.Significant Drawing Rights
B.Special Drawing Rights
C.Soft Drawing Rights
D.Small Drawing Rights
Ans: Special Drawing Rights
Q2. C.F.L का पूर्ण रूप हैं
A.Compact Fluorescent Lamp
B.Centrally Fixed Lamp
C.Chemical Fluorescent Lamp
D.Condenesd Fluorescent Lamp
Ans: Compact Fluorescent Lamp
Q3. ATM किसका संक्षिप्त रूप ?
A.All Time Money
B.Automatic Teller Machine
C.Automated Teller Machine
D.Any time money
Ans: Automated Teller Machine
Q4. संक्षिप्त शब्द MICR का पूर्ण रूप क्या है?
A.Magnetic Ink Character Recosition
B.Magnetic Ink Code Reader
C.Magnetic Inline Code Reader
D.Magnetic Inline Character Reader
Ans: Magnetic Ink Character Recosition
Q5. NCERT का विस्तृत रूप क्या है ?
A.National Council of Educational Research and Training
B.National Council of Educational Research Teaching
C.National Council of Educational Research and Technology
D.National Council of Educational Reading and Teaching
Ans: National Council of Educational Research and Training

Q6. PSLV शब्द संक्षेप से तात्पर्य है
A.Periodic Satellite Launch Vehicle
B.Polar Satellite Launch Vehicle
C.Permanent Space Launch Vehicle
D.Programmed Satellite Launch Vehicle
Ans: Polar Satellite Launch Vehicle
Q7. मोबाइल सिम कार्ड में सिम (SIM) का अर्थ है
A.Subscribers Identity Module
B.Subscriber Identity Mechanism
C.Self Indentity Machine
D.Super Identity Module
Ans: Subscribers Identity Module
Q8. CAS निम्नलिखित का संक्षिप्त रूप है
A.Conditional Audio System
B.Conditional Access System
C.Complete Audio System
D.Complete Access System
Ans: Conditional Access System
Q9. कंप्यूटर में IC का क्यार अर्थ होता है ?
A.Integrated Code
B.Integrated Circuit
C.Information Circuit
D.Internal Circuit
Ans: Integrated Circuit
Q10. सूचना प्रोद्योगिकी (IT) में HTML से तात्पर्य है
A.Human Text Markup Language
B.High Text Markup Language
C.Hybnd Text Markup Language
D.Hyper Text Markup Language
Ans: Hyper Text Markup Language

Q11. NAEP संकेताक्षर का अर्थ क्या है
A.National Atomic Energy Planning
B.National Adult Education Programme
C.National Authority of Engineering Projects
D.Nuclear and Atomic Energy Projects
Ans: National Atomic Energy Planning
Q12. CTBT का पूरा रुप है
A.Continued Text Ban Treaty
B.Continued Test Base Treaty
C.Comprehensive Test Ban Treaty
D.Commercial Test Ban Treaty
Ans: Comprehensive Test Ban Treaty
Q13. AIDS का अर्थ है
A.Acquired Immune Disease Syndrome
B.Acquired Immunity Deficiency Syndrome
C.Acquired Immune Deficiency Syndrome
D.Acquired Infection Deficiency Syndrome
Ans: Acquired Immune Deficiency Syndrome
Q14. अक्सर हम अख़बारों में देखते है की सरकारी प्राधिकरणों द्वारा कुछ परियोजना PPP आधार पर शुरू की गई ! PPP का पूर्ण रूप क्या है ?
A.Preferential Payment Plan
B.Public Private Partnership
C.Partial Payment Projects
D.Public Private Plan
Ans: Public Private Partnership
Q15. MODEM से तात्पर्य है
A.Modern Demodulation
B.Mobile Demodulator
C.Modulator Demodulator
D.Modern Demodulator
Ans: Modulator Demodulator

Q16. GATT का तात्यर्य है
A.जेनेवा एग्रीमेंट फॉर ट्रेड एंड ट्रान्सपोर्ट
B.जनरल एग्रीमेंट ऑन टैरिफ एंड ट्रेड
C.गाइडलाइन्स फॉर एसिस्टिग टैरिक एंड ट्रेड.
D.गवर्नमेंट एसोसिएशन फॉर ट्रेड एंड ट्रान्सपोर्ट
Ans: जनरल एग्रीमेंट ऑन टैरिफ एंड ट्रेड
Q17. LCD का तात्यर्य है
A.Liquid Crystal Display
B.Light Connecting Device
C.Light Controll Display
D.Light Crystal Display
Ans: Liquid Crystal Display
Q18. NIS का पूर्ण रूप हैं
A.नेशनल इंफेक्शियस डिजीजेज सेमिनार
B.नेशनल इरीमेशन शेड्यूल
C.नेशनल इम्युनाइजेशन शेड्यूल
D.नेशनल इन्फॉर्मेशन सेंटर
Ans: नेशनल इम्युनाइजेशन शेड्यूल
Q19. DTP का पूरा रूप है
A.Dairy Text Printing
B.Desk Top Publishing
C.Desk Top Printing
D.Dairy Text Publishing
Ans: Desk Top Publishing
Q20. OCR का पूर्ण रूप क्या है ?
A.Optical Coding Recognizer
B.Optical character Recognition
C.Original Code Reader
D.Original Character Reader
Ans: Optical character Recognition









शब्द - संक्षेप GK Questions Set 4 शब्द - संक्षेप GK Questions Set 4 Reviewed by Super Pathshala on 07:08 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.