ओलम्पिक खेल GK Questions Set 2

ओलम्पिक खेल GK Questions Set 2

ओलम्पिक खेल GK Questions Set 2

Olympic Games [ओलम्पिक खेल] is very important topic of Sports (खेल-कूद) in the exam point of view. We are going to share the set of 20 Multiple Choice Questions in this post. Complete the all practice set of this topic that are provided by Super Pathshala. GK questions of this post "ओलम्पिक खेल GK Questions Set 2" are very helpful for various government exams e.g. UPSC, SSC, Railway, Banking, State PSC, CDS, NDA, SSC CGL, SSC CHSL, Patwari, Samvida, Police, SI, CTET, TET, Army, MAT, CLAT, NIFT, IBPS PO, IBPS Clerk, CET, Vyapam etc. General Knowledge or Samanya Gyan is very important section to crack any exam. In this section we are providing GK in Hindi and GK Questions in English in another section. These Online Quiz contain the previous year asked questions in various govt exams, so practice these Online GK Test in Hindi at least one set of each subject daily. Get also all other subjects GK Questions and Answers in MCQ format from Super Pathshala.


Complete Chapter wise/Topic wise Objective GK in Hindi [Topic Wise GK]


Q1. इनमे से कौन सा खेल ओलम्पिक में सम्मिलित नही है
A.स्किंग
B.साइक्लिंग
C.क्रिकेट
D.तीरंदाजी
Ans: क्रिकेट
Q2. ओलम्पिक ध्वज पर अंकित पांच छल्ले किसके प्रतीक है
A.पांच महाद्वीपों के
B.पांच महासागरों के
C.पांच राष्ट्रों के
D.पांच खेलों के
Ans: पांच महाद्वीपों के
Q3. व्यक्तिगत ट्रैक मुकाबले में ओलम्पिक फाइनल तक पहुचने वाली प्रथम भारतीय महिला कौन थी
A.शाइनी अब्राहम
B.आरती साहा
C.एस. डी. बालसम्मा
D.पी.टी.उषा
Ans: शाइनी अब्राहम
Q4. 2018 में शीतकालीन ओलम्पिक खेलों का आयोजन किस स्थान पर किया गया था ?
A.रियो डी जनेरो(ब्राजील)
B.प्योंगयांग (द० कोरिया)
C.टोक्यो (जापान)
D.ग्लासगो(इंग्लैंड)
Ans: प्योंगयांग (द० कोरिया)
Q5. ओलम्पिक से किस खेल को हटा दिया है
A.हॉकी
B.फुटबॉल
C.टेनिस
D.बेसबॉल
Ans: बेसबॉल

Q6. 22वां शीतकालीन ओलम्पिक खेल किस देश में आयोजित किये गए थे
A.रूस
B.दक्षिण कोरिया
C.यूनाइटेड किंगडम
D.स्वीटरजलैंड
Ans: रूस
Q7. ओलम्पिक चिन्ह में कितने वृत्त गोले होते है
A.4
B.6
C.7
D.5
Ans: 5
Q8. आधुनिक ओलम्पिक खेल का प्रथम आयोजन कब हुआ
A.1886 ई०
B.1896 ई०
C.1906 ई०
D.1916 ई०
Ans: 1896 ई०
Q9. लेटिन भाषा में ओलम्पिक खेलों का आदर्श वाक्य क्या है
A.Citius.Altus,Fortius
B.Faster,Higher,Stronger
C.Ever Onward
D.Far ever Higher
Ans: Citius.Altus,Fortius
Q10. ओलम्पिक के मोटो Citius,Altus,Forties का शाब्दिक अर्थ क्या है
A.प्रथम,द्वितीय,तृतीय
B.दौड़ों कूदो मार उठाओ
C.आओ प्रयास करो जीतो
D.और तेज,और ऊँचा, शक्ति का भरपूर प्रदर्शन
Ans: और तेज,और ऊँचा, शक्ति का भरपूर प्रदर्शन










ओलम्पिक खेल GK Questions Set 2 ओलम्पिक खेल GK Questions Set 2 Reviewed by Super Pathshala on 09:24 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.