वाद्ययंत्र और उनके वादक GK Questions Set 1

वाद्ययंत्र और उनके वादक GK Questions Set 1

वाद्ययंत्र और उनके वादक GK Questions Set 1

Instruments and Their Players [वाद्ययन्त्र और उनके वादक] is very important topic of Indian Art and Culture (भारतीय कला और संस्कृति) in the exam point of view. We are going to share the set of 20 Multiple Choice Questions in this post. Complete the all practice set of this topic that are provided by Super Pathshala. GK questions of this post "वाद्ययंत्र और उनके वादक GK Questions Set 1" are very helpful for various government exams e.g. UPSC, SSC, Railway, Banking, State PSC, CDS, NDA, SSC CGL, SSC CHSL, Patwari, Samvida, Police, SI, CTET, TET, Army, MAT, CLAT, NIFT, IBPS PO, IBPS Clerk, CET, Vyapam etc. General Knowledge or Samanya Gyan is very important section to crack any exam. In this section we are providing GK in Hindi and GK Questions in English in another section. These Online Quiz contain the previous year asked questions in various govt exams, so practice these Online GK Test in Hindi at least one set of each subject daily. Get also all other subjects GK Questions and Answers in MCQ format from Super Pathshala.


Complete Chapter wise/Topic wise Objective GK in Hindi [Topic Wise GK]


Q1. सबसे प्राचीन वाद्ययंत्र कौन सा है -
A.सितार
B.तबला
C.सरोद
D.वीणा
Ans: वीणा
Q2. निमंलिखित में से कौन अन्य समूह से मेल नहीं खाता?
A.वायलिन
B.सरोद
C.गिटार
D.हारमोनियम
Ans: हारमोनियम
Q3. निम्नलिखित में कौन-सा वाद्ययन्त्र बिना तार का है?
A.गिटार
B.सितार
C.ट्रम्पेट
D.वायलिन
Ans: ट्रम्पेट
Q4. निम्नलिखित में से कौन-सा सुषिर वाद्ययंत्र है?
A.वायलिन
B.बांसुरी
C.सारंगी
D.सितार
Ans: बांसुरी
Q5. निमंलिखित में से कौन तंत्री वाद्ययंत्र है?
A.मृदंगम
B.तबला
C.शहनाई
D.संतूर
Ans: संतूर

Q6. मृदंगम होता है -
A.दो मूह वाला ढोल
B.एक प्रकार की बांसुरी
C.एक तार का वाद्य
D.एक मृग
Ans: दो मूह वाला ढोल
Q7. संगीत यंत्र 'सितार' का आविष्कार किसने किया था?
A.अमीर खुसरो
B.रामदास
C.तानसेन
D.हरिदास
Ans: अमीर खुसरो
Q8. निम्नलिखित में कौन मुगल शासक वीणा वादन के लिए प्रसिद्ध था ?
A.अकबर
B.हुमायूँ
C.औरंगजेब
D.बाबर
Ans: औरंगजेब
Q9. मुगल सम्राट अकबर किस वाद्ययंत्र को बहुत हि कुशलता से बजाता था?
A.वीणा
B.पखावज
C.सितार
D.नक्कारा
Ans: नक्कारा
Q10. उस्ताद विसिम्मिल्ला खान किस वाद्ययंत्र को बजाते थे ?
A.बांसुरी
B.तबला
C.शहनाई
D.सरोद
Ans: शहनाई

Q11. अमजद अली खान निम्नलिखित में से किस संगीत वाद्य से संम्बन्धित है ?
A.वीणा
B.सरोद
C.सितार
D.वायलिन
Ans: सरोद
Q12. विलायत खान किस वाद्ययंत्र से संम्बंध रखते है ?
A.सरोद
B.सितार
C.शहनाई
D.वीणा
Ans: सितार
Q13. नीरू स्वामी पिल्लई संम्बन्धित है -
A.वायलिन से
B.वीणा से
C.नादस्वरम से
D.तबला से
Ans: नादस्वरम से
Q14. एस. बालचंद्रन किस वाद्ययंत्र से संम्बन्धित हैं ?
A.सितार से
B.संतूर से
C.वीणा से
D.सारंगी से
Ans: वीणा से
Q15. हरी प्रसाद चौरसिया ने किस क्षेत्र में प्रसिद्धी अर्जित की है ?
A.गिटार वादन
B.पखावज वादन
C.बांसुरी वादन
D.म्रिद्ग्म वादन
Ans: बांसुरी वादन

Q16. वी. जी. जोग किस वाद्य संगीत के लिए प्रसिद्ध है?
A.सितार
B.वायलिन
C.तबला
D.संतूर
Ans: वायलिन
Q17. अल्ला रक्खा किस वाद्ययंत्र से संम्बन्धित है ?
A.तबला
B.सरोद से
C.सितार से
D.मृदग्म से
Ans: तबला
Q18. गोविन्द स्वामी पिल्लई का सम्बन्ध किस वाद्ययंत्र से है?
A.मृदग्म
B.तबला
C.वीणा
D.वायलिन
Ans: वायलिन
Q19. पन्ना लाल घोष का संबन्ध किस वाद्ययंत्र से है ?
A.मृदग्म
B.बांसुरी
C.शहनाई
D.सरोद
Ans: बांसुरी
Q20. पालाधर रघु का संबध किस वाद्ययंत्र से है ?
A.वीणा
B.तबला
C.मृदग्म
D.बांसुरी
Ans: मृदग्म









वाद्ययंत्र और उनके वादक GK Questions Set 1 वाद्ययंत्र और उनके वादक GK Questions Set 1 Reviewed by Super Pathshala on 22:08 Rating: 5

1 comment:

  1. 🟢Hire the best and fastest HACKERS on the web today. We give you HACKING SERVICES better than any HACKING group you can find in the internet. Our HACKERS are available for 24/7, always ready to attend to you at any time of the day, anywhere in the world.

    🟢 There are no limits to what we can do. Don’t be surprised we say this. Hacking isn’t as difficult as it sounds, as so many HACKING equipments(softwares, virus, spyware, Trojan) are made available in the dark web and this has made HACKING very easy to perform. There are different varieties of Hacking Service we offer, such a as-:

    ▪️Phone📱📲 Hack, cloning & Tracking
    ▪️Computer 💻 Hacking
    ▪️Emails 📧 & Social Media account Hacks/password recovery
    ▪️Tracking/Finging People
    ▪️Raising Money 💰 using (Bitcoin Mining, Money Flip e.t.c)
    ▪️Tracking Scammers and Spammers.
    ▪️Recovery of deleted files e.t.c

    🟢If you need hacking services, PYTHONAX are the group you should contact. We have a strong policy that covers our Clients Privacy. We do not ask our Clients Targets and intention for any job given to us, we simply do our job and provide a strong security to Clients so that our services can’t be traced to them.

    🟠Payment for our services will only be collected after Customers have certified and confirmed the completion of their job. For no reason do we collect upfront for services. But note that Customers will have to pay for Hacking Equipments if necessary before a job would be done.

    🔴Beware of FRAUDSTERS claiming to be HACKERS and ripping people of their money, they saying things and share false testimonies to Attract people and Lure them. They are everywhere in the internet even here in this site, be careful of them. We have come across so many of this FRAUDSTERS Victims and some have been lucky to get back what was falsely taken from them.

    Below are list of our emails you can contact if you need our services
    Email-:
    pythonaxhacks@gmail.com
    pythonaxservices@gmail.com

    PYTHONAX.
    2020 © All Right Reserved.


    ReplyDelete

Powered by Blogger.