समस्थानिक, समभारिक व समन्यूट्रॉनिक GK Questions Set 2

समस्थानिक, समभारिक व समन्यूट्रॉनिक GK Questions Set 2

समस्थानिक, समभारिक व समन्यूट्रॉनिक GK Questions Set 2

Isotopic, Isobaric and Isotone [समस्थानिक, समभारिक व समन्यूट्रॉनिक] is very important topic of General Science Chemistry (रसायन विज्ञान) in the exam point of view. We are going to share the set of 20 Multiple Choice Questions in this post. Complete the all practice set of this topic that are provided by Super Pathshala. GK questions of this post "समस्थानिक, समभारिक व समन्यूट्रॉनिक GK Questions Set 2" are very helpful for various government exams e.g. UPSC, SSC, Railway, Banking, State PSC, CDS, NDA, SSC CGL, SSC CHSL, Patwari, Samvida, Police, SI, CTET, TET, Army, MAT, CLAT, NIFT, IBPS PO, IBPS Clerk, CET, Vyapam etc. General Knowledge or Samanya Gyan is very important section to crack any exam. In this section we are providing GK in Hindi and GK Questions in English in another section. These Online Quiz contain the previous year asked questions in various govt exams, so practice these Online GK Test in Hindi at least one set of each subject daily. Get also all other subjects GK Questions and Answers in MCQ format from Super Pathshala.


Complete Chapter wise/Topic wise Objective GK in Hindi [Topic Wise GK]


Q1. निम्नलिखित में समन्युट्रानिक समूह हैं -
A.₆C¹² , ₇N¹⁴, ₈O¹⁶
B.₆C¹² , ₇N¹⁴, ₈O¹⁸
C.₆C¹² , ₇N¹⁵, ₈O¹⁶
D.₆C¹⁴ , ₇N¹⁵, ₈O¹⁶
Ans: ₆C¹⁴ , ₇N¹⁵, ₈O¹⁶
Q2. ₃Li⁷ तथा ₄Be⁸ है -
A.आइसोटोप
B.आइसोबार
C.आइसोटोन
D.आइसोमर
Ans: आइसोटोन
Q3. ₁₅P³¹ तथा ₁₄Si³º हैं -
A.समस्थानिक
B.समभारिक
C.समइलेक्ट्रॉनिक
D.समन्यूट्रॉनिक
Ans: समन्यूट्रॉनिक
Q4. वे आयन जिनमे इलेक्ट्रॉनकी संख्या समान होती है , कहलाते हैं
A.समस्थानिक
B.समभारिक
C.समइलेक्ट्रॉनिक
D.समन्यूट्रॉनिक
Ans: समइलेक्ट्रॉनिक
Q5. AI³⁺ किसके साथ समइलेक्ट्रॉनिक है ?
A.CI
B.AI
C.S¯¯
D.
Ans:

Q6. निम्नलिखित में से कौन-सा युग्म समइलेक्ट्रॉनिक आयन निरुपित करता है ?
A.Na⁺ , K⁺
B.K⁺ , Mg²⁺
C.Mg²⁺ , Ca²⁺
D.Ca²⁺, S²¯
Ans: Ca²⁺, S²¯
Q7. ₁₈Ar⁴º , ₁₉K⁴º तथा ₂₀Ca⁴º हैं -
A.संस्थानिक
B.समभारिक
C.समन्यूट्रॉनिक
D.समइलेक्ट्रॉनिक
Ans: समभारिक
Q8. निम्न में से किस उत्सर्जन से समभारिकउत्पन्न होते है
A.α किरण
B.β किरण
C.γ किरण
D.एक्स किरण
Ans: β किरण
Q9. निम्नलिखित युग्मो में से कौन-सा/ से सही सुमेलित है/हैं ? 1.समस्थानिक - समान परमाणु संख्या, किन्तु भिन्न परमाणु संहित वाले परमाणु 2. समभारिक - न्यूट्रानो की समान संख्या, किन्तु भिन्न परमाणु संख्या वाले परमाणु 3. समन्युट्रानिक - समान द्रव्यमान संख्या वाले परमाणु नीचे दिये गये कूट का प्रयोग कर सही उत्तर चुनिए -
A.1,2 और 3
B.केवल 1
C.1 और 2
D.केवल 2
Ans: केवल 1
Q10. ट्राईटियम (T) में प्रोटान (P) और न्यूट्रान की संख्या क्रमश: क्या है ?
A.1p और 1n
B.1p और 2n
C.1p और 3n
D.2p और 1n
Ans: 1p और 2n










समस्थानिक, समभारिक व समन्यूट्रॉनिक GK Questions Set 2 समस्थानिक, समभारिक व समन्यूट्रॉनिक GK Questions Set 2 Reviewed by Super Pathshala on 03:17 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.