भौगोलिक ग्रन्थ एवं उनके लेखक GK Questions SET 1

भौगोलिक ग्रन्थ एवं उनके लेखक GK Questions SET 1

भौगोलिक ग्रन्थ एवं उनके लेखक GK Questions SET 1

Geographical texts and their authors [भौगोलिक ग्रन्थ एवं उनके लेखक] is very important topic of Physical Geography (भौतिक भूगोल / सामान्य भूगोल) in the exam point of view. We are going to share the set of 20 Multiple Choice Questions in this post. Complete the all practice set of this topic that are provided by Super Pathshala. GK questions of this post "भौगोलिक ग्रन्थ एवं उनके लेखक GK Questions SET 1" are very helpful for various government exams e.g. UPSC, SSC, Railway, Banking, State PSC, CDS, NDA, SSC CGL, SSC CHSL, Patwari, Samvida, Police, SI, CTET, TET, Army, MAT, CLAT, NIFT, IBPS PO, IBPS Clerk, CET, Vyapam etc. General Knowledge or Samanya Gyan is very important section to crack any exam. In this section we are providing GK in Hindi and GK Questions in English in another section. These Online Quiz contain the previous year asked questions in various govt exams, so practice these Online GK Test in Hindi at least one set of each subject daily. Get also all other subjects GK Questions and Answers in MCQ format from Super Pathshala.


Complete Chapter wise/Topic wise Objective GK in Hindi [Topic Wise GK]


Q1. इलियड' एवं ओडसी' ग्रंथों, जिनमें कि प्राचीन भौगोलिक जानकारियों का समावेश है, किस विद्वान की रचना है ?
A.हिकेटियस
B.इरैटोस्थनीज
C.अनेग्जीमेंडर
D.होमर
Ans: होमर
Q2. एन्थ्रोपोज्योग्रैफी' अथवा 'मानव भूगोल' के लेखक कौन है ?
A.सेम्पुल
B.रैटजेल
C.हटिंगटन
D.ब्लॉश
Ans: रैटजेल
Q3. प्रसिद्ध भौगोलिक ग्रन्थ 'कॉसमॉस' (Cosmos) के लेखक कौन है ?
A.कांट
B.रिटर
C.हम्बोल्ट
D.वारेनियस
Ans: हम्बोल्ट
Q4. सभ्यता एवं जलवायु' नामक भौगोलिक ग्रन्थ के लेखक कौन हैं ?
A.कुमारी एलेन चर्चिल सेम्पुल
B.आयशा बोमैन
C.एल्सवर्थ हटिंगटन
D.कार्ल रिटर
Ans: एल्सवर्थ हटिंगटन
Q5. जीवन एवं मृत्यु का भूगोल' (Geography of Life and Death) निम्नलिखित में से किस ब्रिटिश भूगोलवेत्ता की कृति है ?
A.हैरिसन चर्च
B.ओ. एच. के. स्पेट
C.सर डडले स्टाम्प
D.सी. वी. फासेट
Ans: सर डडले स्टाम्प

Q6. परस्पैक्टिव ऑन द नेचर ऑफ़ जियोग्राफी' (Perspective on the Nature of Geography) के लेखक कौन हैं ?
A.वुलरिज तथा ईस्ट
B.हार्टशोर्न
C.रोजर मिन्शुल
D.अल्बर्ट डिमांजियां
Ans: हार्टशोर्न
Q7. एर्डकुंडे' (Erdkunde) निम्न में से किस विद्वान की रचना है ?
A.कार्ल रिटर
B.ब्लॉश
C.रैटजैल
D.रिचथोपेन
Ans: कार्ल रिटर
Q8. मेटरोलोजिया नामक पुस्तक की रचना किसने की ?
A.अरस्तू
B.प्लेटो
C.इराटोस्थनीज
D.अनेग्जीमेंडर
Ans: अरस्तू
Q9. प्रसिद्ध भौगोलिक ग्रन्थ 'किताब-उल-हिन्द' के लेखक कौन हैं ?
A.अलबरूनी
B.अलमसूदी
C.अल इदरिसी
D.अल याकूबी
Ans: अलबरूनी
Q10. प्रसिद्ध भौगोलिक ग्रन्थ 'कॉसमॉस' (Cosmos) के लेखक कौन है ?
A.कांट
B.रिटर
C.हम्बोल्ट
D.वारेनियस
Ans: हम्बोल्ट










भौगोलिक ग्रन्थ एवं उनके लेखक GK Questions SET 1 भौगोलिक ग्रन्थ एवं उनके लेखक GK Questions SET 1 Reviewed by Super Pathshala on 02:54 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.