SSC CGL 2016 Question Papers Tier 1 with Answer Key 27 August 1st Shift

ssc cgl tier-i 2016 question papers

Dear Aspirants

SSC CGL 2016 was conducted from 27 August to 11 September in 43 shifts. Today we are providing you the 27th August shift 1st exam question paper with answer key according to the SSC. You can practice these question to build your knowledge.

SSC CGL 2016 Tier-I Question Paper 27 August 1st Shift


Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

Donkey : Brays :: Monkey : ?

गधा : रेंकना : बन्दर : ?
Options:
1) Chatters
चहकना
2) Trumpets
चिंघाड़ना
3) Bellows
गरजना
4) Grunts
घुरघुराना
Correct Answer: Chatters
चहकना
Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

ABDE : FGIJ :: IJLM : ?
Options:
1) NOQR

2) NOPQ

3) NMOP

4) NPQR
Correct Answer: NOQR
Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

1 : 8 :: ? :64
Options:
1) 25

2) 36

3) 30

4) 27
Correct Answer: 27
Question 4.




For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

दिये गए विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षर/ संख्या युग्म छांटिए ।
Options:
1) Swimming

2) Sailing

3) Diving

4) Driving
Correct Answer: Driving
Question 5.




For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

दिये गए विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षर/ संख्या युग्म छांटिए ।
Options:
1) RGTF

2) MLOK

3) CTES

4) VDZC
Correct Answer: VDZC
Question 6.




For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

दिये गए विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षर/ संख्या युग्म छांटिए ।
Options:
1) 443

2) 633

3) 821

4) 245
Correct Answer: 633
Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary

निम्नलिखित शब्दों को शब्दकोश में दिए गए क्रम के अनुसार लिखिए।

1. Dyke 2. Dwindle 3. Dwell 4. Dye
Options:
1) 3,2,4,1

2) 1,3,4,2

3) 2,1,3,4

4) 3,4,2,1
Correct Answer: 3,2,4,1
Question 8.Choose the correct alternative that will replace the question mark in the given series:

सही विकल्प चुनकर सीरीज में प्रश्न चिन्ह्र के स्थान पर लिखिए ।
DHL, PTX, BFJ, ?
Options:
1) KOS

2) NRV

3) NPS

4) NRU
Correct Answer: NRV
Question 9.Find the wrong number in the series:

सीरीज में गलत संख्या छांटिए।
28, 33, 31, 36, 34, 29
Options:
1) 33

2) 36

3) 34

4) 29
Correct Answer: 29
Question 10.The age of Rakhi is twelve times that of her daughter Anubha. If age of Anubha is 3 years now, then what was the age of Rakhi, 2 years earlier?

राखी की आयु उसकी पुत्री (अनुभा) की आयु की 12 गुनी है। यदि अनुभा की आयु 3 वर्ष है। तो 2 वर्ष पहले राखी की उम्र क्या थी ?
Options:
1) 20 years
20 वर्ष
2) 34 years
34 वर्ष
3) 30 years
30 वर्ष
4) 36 years
36 वर्ष
Correct Answer: 34 years
34 वर्ष
Question 11.Satya's birthday falls on 15th August and Meena's birthday falls on 25th June. If Meena's birthday was on Wednesday, what was the day on Sathya's birthday in the same year?

सत्या का जन्मदिन 15 अगस्त को और मीना का जन्मदिन 25 जून को आता है। यदि मीना का जन्मदिन बुधवार को था, तो सत्या का जन्मदिन उसी वर्ष कौन से दिन था ?
Options:
1) Friday
शुक्रवार
2) Monday
सोमवार
3) Tuesday
मंगलवार
4) Saturday
शनिवार
Correct Answer: Friday
शुक्रवार
Question 12.From the given words, select the word which can be formed using the letters of the given word.

निम्नलिखित शब्दों में से वह शब्द चुनिए जो दिए गए शब्द के अक्षरों के प्रयोग से बनाया जा सकता है ?
AMPLIFICATION
Options:
1) ACTOR

2) MANOR

3) CHAMP

4) MANIA
Correct Answer: MANIA
Question 13.If BLACKSMITH is coded as CNBELUNKUJ, then CHILDREN will be coded as ?

अगर BLACKSMITH का कोड CNBELUNKUJ हो तो CHILDREN का कोड क्या होगा ?
Options:
1) DIJMESFO

2) DJJNETFP

3) DJINETEP

4) DJJNETEP
Correct Answer: DJJNETFP
Question 14.If 17 + 17 = 2895
18 + 18 = 3245
19 + 19 = 3615
then 23 + 23 = ?

यदि 17 +17 = 2895
18 +18 = 3245
19 + 19 = 3615
हो तो 23 + 23 = ?
Options:
1) 5765

2) 2565

3) 4005

4) 5295
Correct Answer: 5295
Question 15.In the following problem, '=' stands for '÷' , '+' stands for '-' , 'x' stands for '=', '-' stands for '+' and '÷' stands for 'x'. Find the correct equation.

यदि (=) का मतलब (÷), (+) का मतलब (-), (x) का मतलब (=), (-) का मतलब (+), और (÷) का मतलब (ₓ) हो, तो सही समीकरण ज्ञात कीजिए ?
Options:
1) 8 ÷ 4 + 1 - 5 = 6 x 4

2) 4 x 6 ÷ 4 + 4 = 7

3) 5 ÷ 3 - 25 + 20 = 20 x 39

4) 96 ÷ 2 x 6 ÷105 + 1
Correct Answer: 5 ÷ 3 - 25 + 20 = 20 x 39
Question 16.Select the missing number from the given responses.

लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए ?

Options:
1) 432

2) 334

3) 512

4) 501
Correct Answer: 512
Question 17.A man walked 9 km towards East and then 12 km towards South. How far is he from the starting point?

एक आदमी 9 कि.मी.पूर्व की ओर उसके बाद 12 कि.मी. दक्षिण की ओर जाता है। उसके प्रारम्भ और अन्तिम बिन्दु के बीच की दूरी ज्ञात कीजिए ?
Options:
1) 8 km
8 कि.मी.
2) 6 km
6 कि.मी.
3) 15 km
15 कि.मी.
4) 7.5 km
7.5 कि.मी.
Correct Answer: 15 km
15 कि.मी.
Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statement: Poverty is a symptom as well as a consequence of social disorder.
Assumptions: I. Poverty is a type of social order
II. Poverty is related to social order

निम्नलिखित प्रश्न में एक या दो वक्तव्य दिये गये है, जिसके आगे दो निष्कर्ष/मान्यताएं, I और II निकाले गये हैं। आपको विचार करना है कि वक्तव्य सत्य है चाहे
वह सामान्यतः शर्त तथ्यों से भिन्न प्रतीत होता हो। आपको निर्णय करना है कि दिए गए वक्तव्य में से कोन-सा निश्चित रूप से सही निष्कर्ष/मान्यता निकाला जा सकता है ?
कथन : गरीबी, सामाजिक अव्यवस्था का लक्षण एवं परिणाम है।
निष्कर्ष : I. गरीबी सामाजिक व्यवस्था का एक प्रकार है।
II. गरीबी सामाजिक व्यवस्था से सम्बन्धित है।
Options:
1) only I assumption is correct
केवल निष्कर्ष I सही है।
2) only assumption II is correct
केवल निष्कर्ष II सही है।
3) Both assumptions I and II are correct
दोनों निष्कर्ष I और II सही हैं।
4) Neither assumption I nor II is correct
ना तो निष्कर्ष I सही है और ना ही निष्कर्ष II
Correct Answer: Neither assumption I nor II is correct
ना तो निष्कर्ष I सही है और ना ही निष्कर्ष II
Question 19.How many squares are there in the square figure ABCD?

वर्ग ABCD में कितने वर्ग हैं ?

Options:
1) 16

2) 17

3) 26

4) 30
Correct Answer: 30
Question 20.Find the part which represents those actors who are also singers

वह कौन सा भाग है जो दर्शाता है कि जो अभिनेता है वह गायक भी है।

Options:
1) a

2) b

3) c

4) f
Correct Answer: c
Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

कौन सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति के प्रतिरुप को पूरा करेगी ?

Options:
1)


2)


3)


4)
Correct Answer:
Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

दी गई उत्तर आकृतियों में से उस उत्तर आकृति को चुनिए जिसमें प्रश्न आकृति निहित है।

Options:
1)


2)


3)


4)
Correct Answer:
Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

नीचे प्रश्न आकृतियों में दिखाए अनुसार कागज को मोड़कर, काटने तथा खोलने के बाद वह किस उत्तर आकृति जैसा दिखाई देगा ?

Options:
1)


2)


3)


4)
Correct Answer:
Question 24.Which of the answer figure is exactly the water image of the given figure?

दी गई आकृतियों में से उपरोक्त आकृति का जल प्रतिबिम्ब कौन सा है ?

Options:
1)


2)


3)


4)
Correct Answer:
Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., G can be represented by 04, 40, etc., and 'K' can be represented by 56, 75, etc.

Similarly you have to identify the set for the word 'NILE'

निम्नलिखित प्रश्न में विकल्पों में दिए गए संख्या-समूह, अक्षरों के दो वर्गों द्वारा दर्शाए गए हैं, जैसे कि नीचे दिए गए दो आव्यूहों में हैं। आव्यूह I के सतम्भ और पंक्ति की संख्या 0 से 4 तक दी गई है, और आव्यूह II के 5 से 9 तक, इन आव्यूहों से एक अक्षर को पहले उसकी पंक्ति और बाद में स्तम्भ संख्या द्वारा दर्शाया जा सकता है। उदाहरण के लिए, G को 04, 40, आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है तथा K को 56, 75, आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है। इसी तरह से आपको दिए शब्द 'NILE' के लिए समूह को पहचानना है।

Options:
1) 56, 58, 03, 02

2) 59, 77, 85, 43

3) 56, 62, 03, 02

4) 57, 60, 10, 02
Correct Answer: 59, 77, 85, 43
Question 26.Trickle down theory ignores the impact of economic growth on

टपकन सिद्धांत (आपमात्रीय सिद्धांत) निम्नलिखित में से किस पर आर्थिक वृद्धि के प्रभाव को नजर अंदाज करता है ?
Options:
1) Investment
निवेश
2) Savings
बचत
3) Income distribution
आय वितरण
4) Consumption
उपयोग
Correct Answer: Income distribution
आय वितरण
Question 27.The Comptroller and Auditor General of India does not audit the receipts and expenditure of

भारत के नियंत्रक-महालेखापरीक्षक निम्नलिखित में से किसकी प्राप्तियों और व्यय की लेखापरीक्षा नहीं करते ?
Options:
1) Central Government
केंद्र सरकार
2) Local Bodies
स्थानीय निकाय
3) State Government
राज्य सरकार
4) Government Companies
सरकारी कम्पनियां
Correct Answer: Local Bodies
स्थानीय निकाय
Question 28.In which year did the Kakori conspiracy case take place?

काकोरी षडयंत्र मामला किस वर्ष में हुआ ?
Options:
1) 1925
2) 1924
3) 1926
4) 1927
Correct Answer: 1925
Question 29.The Taj Mahal is called 'a dream in marble'. Which monument is called as 'a dream in stone'?

ताज महल को 'संगमरमर में स्वप्न'(a dream in marble) कहा जाता है ? किस स्मारक को ' पत्थर मे स्वप्न' कहा जाता है ?
Options:
1) The Rang Mahal
रंग महल
2) The Panch Mahal
पंच महल
3) The Red Fort
लाल किला
4) The Bahai temple
बहाई मन्दिर
Correct Answer: The Panch Mahal
पंच महल
Question 30.Sex-ratio in India is measured as

भारत में लिंग अनुपात की गणना कैसे की जाती है ?
Options:
1) Number of males per thousand females
प्रति हजार स्त्रियों पर पुरुषों की संख्या
2) Number of females per thousand males
प्रति हजार पुरुषों पर स्त्रियों की संख्या
3) Number of males per hundred females
प्रति सौ स्त्रियों पर पुरुषों की संख्या
4) Number of females per hundred males
प्रति सौ पुरुषों पर स्त्रियों की संख्या
Correct Answer: Number of females per thousand males
प्रति हजार पुरुषों पर स्त्रियों की संख्या
Question 31.Companion cells are unique to

सहचर कोशिकाएं निम्नलिखित में से सिर्फ किसमें है ?
Options:
1) Bryophytes
ब्रायोफाइट
2) Pteridophytes
टेरिडोफाइट्स
3) Angiosperms
एन्जियोस्पर्म (आवृतबीजी)
4) Gymnosperms
जिम्नोस्पर्म (अनावृतबीजी)
Correct Answer: Angiosperms
एन्जियोस्पर्म (आवृतबीजी)
Question 32.Which one of the following is an insulator?

निम्नलिखित में से क्या विद्युत-रोधी है ?
Options:
1) Copper
तांबा
2) Wood
लकड़ी
3) Mercury
पारद
4) Aluminium
एल्यूमिनियम
Correct Answer: Wood
लकड़ी
Question 33.Bubbles of air rise up through liquids due to:

किस कारण से वायु के बुलबुले तरल पदार्थ में उठते हैं ?
Options:
1) Surface tension and adherence
पृष्ट-तनाव और आसंजन
2) viscosity and buoyancy.
श्यानता और उत्पलव
3) air current over the liquid and buoyancy
तरल पदार्थ पर वायु प्रवाह और उत्पलव
4) Up thrust and surface tension.
उत्क्षेप और पृष्ठ तनाव
Correct Answer: viscosity and buoyancy.
श्यानता और उत्पलव
Question 34.Zeolite is

जियोलाइट क्या है ?
Options:
1) hydrated ferric oxide
हाइड्रेटेड फेरिक ऑक्साइड
2) hydrated sodium aluminium silicate
हाइड्रेटेड सोडियम एल्यूमिनियम सिलिकेट
3) sodium hexameta phosphate
सोडियम हेक्सामेटा फॉस्फेट
4) sodium tetra borate
सोडियम टेट्राबोरेट
Correct Answer: hydrated sodium aluminium silicate
हाइड्रेटेड सोडियम एल्यूमिनियम सिलिकेट
Question 35.The boiling point of liquids vary as

किस कारण से तरल पदार्थों के क्वथनांक (boiling point) में भिन्नता होती हैं ?
Options:
1) pressure varies
दाब में भिन्नता
2) temperature varies
तापमान में भिन्नता
3) volume varies
आयतन में भिन्नता
4) density varies
घनत्व में भिन्नता
Correct Answer: pressure varies
दाब में भिन्नता
Question 36.The largest source of pollution in the world is

विश्व में प्रदूषण का सबसे बड़ा स्रोत कौन-सा है ?
Options:
1) herbicides and insecticides
शाकनाशी और कीटनाशी
2) Automobile exhausts
आटोमोबाइल से निकलने वाला धुआं
3) Sewage and garbage
कूड़ा और कचरा
4) Industrial effluents
औद्योगिक बहिःस्राव
Correct Answer: Sewage and garbage
कूड़ा और कचरा
Question 37.Among the following states, the literacy rate is highest in

निम्नलिखित राज्यों में से सर्वोच्च साक्षरता दर किस राज्य में है ?
Options:
1) Orissa
उड़िसा
2) Punjab
पंजाब
3) Maharashtra
महाराष्ट्र
4) Mizoram
मिज़ोरम
Correct Answer: Mizoram
मिज़ोरम
Question 38.The minimum number of members that must be present to hold the meeting of the Lok Sabha is

लोकसभा की बैठक आयोजित करने के लिए न्यूनतम कितनी संख्या में सदस्य उपस्थित होने चाहिए ?
Options:
1) One-fourth of the total membership
कुल सदस्यता का एक-चौथाई
2) One-tenth of the total membership
कुल सदस्यता का दसवां भाग
3) Fifty percent strength of the Lok Sabha
लोकसभा की पचास प्रतिशत संख्या
4) At least hundred members
न्यूनत्तम सौ सदस्य
Correct Answer: One-tenth of the total membership
कुल सदस्यता का दसवां भाग
Question 39.India's population growth is characterized by

भारत में जनसंख्या वृद्धि की क्या विशेषता है ?
Options:
1) An increase in rate of death
मृत्यु दर में वृद्धि
2) An increase in the ratio of females
महिलाओं के अनुपात में वृद्धि
3) An increase in the birth rate and declining death rate
जन्म-दर में वृद्धि किन्तु मृत्यु दर में कमी
4) Increasing number of old people
वृद्ध व्यक्तियों की बढ़ती संख्या
Correct Answer: An increase in the birth rate and declining death rate
जन्म-दर में वृद्धि किन्तु मृत्यु दर में कमी
Question 40.What will you call a system of taxation under which the poorer sections are taxed at higher rates than the richer sections?

आप ऐसी कर प्रणाली को क्या कहेंगे जिसमें निर्धन वर्ग पर धनी वर्ग की अपेक्षा अधिक कर लगाया जाता हैं ?
Options:
1) Progressive tax
प्रगामी कर
2) Proportional tax
आनुपातिक कर
3) Regressive tax
पश्चगामी कर
4) Degressive tax
अवक्रमिक कर
Correct Answer: Regressive tax
पश्चगामी कर
Question 41.The most important function of an interest group is to

किसी 'हितबद्ध गुट' का सबसे महत्वपूर्ण कार्य क्या होता है ?
Options:
1) form the government
सरकार बनाना
2) alter government policies to its liking
अपनी पसंद के अनुसार सरकारी नीतियों में परिवर्तन
3) build up public opinion
जनमत बनाना
4) Contest elections
चुनाव लड़ना
Correct Answer: alter government policies to its liking
अपनी पसंद के अनुसार सरकारी नीतियों में परिवर्तन
Question 42.Which among the following is not correctly paired?

निम्नलिखित में से कौन-सा युग्म सही नहीं है ?
Options:
1) Shivaji-Afzal Khan
शिवाजी-अफजल खां
2) Nurjahan-Mahabat Khan
नूरजहां-महाबत खां
3) Akbar-Rana Pratap
अकबर-राणा प्रताप
4) Babar-Bairam Khan
बाबर-बैरम खां
Correct Answer: Babar-Bairam Khan
बाबर-बैरम खां
Question 43.Which of the following deserts is rich in gold reserves?

निम्नलिखित में से किस रेगिस्तान में अत्याधिक मात्रा में स्वर्ण भंडार पाया जाता है ?
Options:
1) Arabian
अरब
2) Thar
थार
3) Mongolian
मंगोलिया
4) Atacama
आटाकामा
Correct Answer: Atacama
आटाकामा
Question 44.Lacrymal glands are situated in the

अश्रु ग्रंथी कहां स्थित होती हैं ?
Options:
1) Palms
हथेलियों में
2) Buccal cavity
पुख गुहिका में
3) Eye orbit
नेत्र गुहा में
4) Stomach
पेट में
Correct Answer: Eye orbit
नेत्र गुहा में
Question 45.The most extensive use of molasses after fermentation is for producing

किण्वन के पश्चात सबसे व्यापक रूप में "मोलासे" का प्रयोग निम्नलिखित में से क्या तैयार करने के लिए किया जाता है ?
Options:
1) Methanol
मेथेनॉल
2) Sugar
चीनी
3) Ethanol
ऐथेनॉल
4) Sugarcane
गन्ना
Correct Answer: Ethanol
ऐथेनॉल
Question 46.Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by

अम्ल वर्षा निम्नलिखित में से किसके द्वारा हुए प्रदूषण से होती है ?
Options:
1) oxides of nitrogen and sulphur
नाइट्रोजन और सल्फर के ऑक्साइड से
2) oxides of nitrogen and phosphorous
नाइट्रोजन और फास्फोरस के ऑक्साइड से
3) oxides of carbon and nitrogen
कार्बन और नाइट्रोजन के ऑक्साइड से
4) oxides of nitrogen and methane
नाइट्रोजन और मीथेन के ऑक्साइड से
Correct Answer: oxides of nitrogen and sulphur
नाइट्रोजन और सल्फर के ऑक्साइड से
Question 47.The dispute over Siachin Glacier is between

सियाचिन ग्लेशियर को लेकर किन देशों के बीच विवाद हैं ?
Options:
1) India and China
भारत और चीन
2) India and Afghanistan
भारत और अफगानिस्तान
3) India and Pakistan
भारत और पाकिस्तान
4) India and Nepal
भारत और नेपाल
Correct Answer: India and Pakistan
भारत और पाकिस्तान
Question 48.Who wrote the famous line: 'A thing of beauty is a joy forever'

यह प्रसिद्ध युक्ती किसने लिखी थी : "A thing of beauty is a joy forever''
Options:
1) John Keats
जॉन कीट्स
2) V.S. Naipaul
वी.एस. नाइपॉल
3) Sir Richard Burton
सर रिचर्ड बर्टन
4) Larry Collins
लैरी कॉलिन्स
Correct Answer: John Keats
जॉन कीट्स
Question 49.Who was the first lady Governor of an Indian State?

किसी भारतीय राज्य की प्रथम महिला राज्यपाल कौन थी ?
Options:
1) Mrs. Sucheta Kripalani
श्रीमती सुचेता कृपलानी
2) Miss Padmaja Naidu
कु. पद्मजा नायडू
3) Mrs Tarkeswari Sinha
श्रीमती तारकेश्वरी सिन्हा
4) Mrs. Sarojini Naidu
श्रीमती सरोजनी नायडू
Correct Answer: Mrs. Sucheta Kripalani
श्रीमती सुचेता कृपलानी
Question 50.Which of the following is an application protocol?

निम्नलिखित में से कौन-सा एप्लिकेशन प्रोटोकॉल है ?
Options:
1) HTTP

2) TCP

3) IP

4) UDP
Correct Answer: HTTP
Question 51.A clock gains 15 minutes per day. If it is set right at 12 noon, the time it shows at 4 AM is

एक घड़ी प्रत्येक दिन 15 मिनट आगे हो जाती है। यदि उसे दोपहर 12 बजे सही सेट करके चलाया जाता है, तो प्रातः 4 बजे वह क्या समय दिखाएगी ?
Options:
1) 4.20 AM
4.20 प्रात:
2) 4.30 AM
4.30 प्रात:
3) 4.02 AM
4.02 प्रात:
4) 4.10 AM
4.10 प्रात:
Correct Answer: 4.10 AM
4.10 प्रात:
Question 52.A home theatre set is Rs. 4950. If two successive discounts of 20% and 15% are given, then its selling price is

एक होम थियेटर सेट Rs. 4950 का है। यदि उस पर 20% और 15% की दो क्रमिक छूट दी जाए तो उसका विक्रय मूल्य क्या होगा ?
Options:
1) Rs.3366

2) Rs.6633

3) Rs.3636

4) Rs.6363
Correct Answer: Rs.3366
Question 53.If 15% of x is three times of 10% of y, then x:y =

यदि x का 15% , y के 10% का तिगुना है, तो x : y किसके बराबर होगा ?
Options:
1) 1:2

2) 2:1

3) 3:2

4) 2:3
Correct Answer: 2:1
Question 54.A bookseller bought 500 text books for ₹ 20,000. He wanted to sell them at a profit so that he get 50 books free. At what profit percent should he sell them?

किसी पुस्तक विक्रेता ने 500 पाठ्य पुस्तकें ₹ 20000 में खरीदी। वह उन्हें ऐसे लाभ पर बेचना चाहता है ताकि उसे 50 पुस्तकें निःशुल्क पडें। उसे कितने प्रतिशत लाभ पर अपनी पुस्तकें बेचनी चाहिए ?
Options:
1) 10

2) 20

3) 15

4) 10.5
Correct Answer: 10
Question 55.20% of a man's salary is paid as rent, 60% are his living expenses and 10% are his savings. If he spends remaining ₹ 30 on the education of his children, find his salary

किसी व्यक्ति के वेतन का 20% भाग किराए पर खर्च होता है, 60% भाग जीवन-यापन पर खर्च होता है और 10% भाग की वह बचत करता है। यदि वह शेष ₹ 30 बच्चों की शिक्षा पर खर्च करे, तो उसका वेतन कितना है ?
Options:
1) 300

2) 900

3) 3000

4) 9000
Correct Answer: 300
Question 56.A gun is fired at a distance of 6.64 km away from Ram. He hears the sound 20 seconds later. Then the speed of sound is

एक बन्दूक राम से 6.64 कि.मी. की दूरी से दागी जाती है। राम 20 सेकेण्ड बाद उसकी आवाज़ (ध्वनि) सुनता है। उस ध्वनि की गति क्या है ?
Options:
1) 664 m/s
664 मी./से.
2) 664 km/s
664 कि.मी./से.
3) 332 m/s
332 मी./से.
4) 332 km/s
332 कि.मी./से.
Correct Answer: 332 m/s
332 मी./से.
Question 57.The simple interest on Rs. 2000 for 2 years at Rs. 75 per thousand per annum will be

Rs. 2000 पर Rs. 75 प्रति हजार वार्षिक दर पर 2 वर्ष का साधारण ब्याज क्या होगा ?
Options:
1) Rs.150

2) Rs.300

3) Rs.600

4) Rs.400
Correct Answer: Rs.300
Question 58.If x = 1 + √2 + √3, then the value of x2 - 2x - 4 is

यदि x = 1 + √2 + √3 हो, तो x2 - 2x - 4 का मान बताएं ?
Options:
1) √6

2) 2√3

3) 3√2

4) 2√6
Correct Answer: 2√6
Question 59.



Options:
1) 1

2) 0

3) -1

4) 2
Correct Answer: 0
Question 60.If ΔABC is an equilateral triangle of side 16 cm, then the length of altitude is

यदि ΔABC 16 से.मी. भुजा वाला समबाहु त्रिकोण हो, तो त्रिकोण कि ऊँचाई बताएं ?
Options:
1) 2√3 cm
2√3 से.मी.
2) 4√3 cm
4√3 से.मी.
3) 8√3 cm
8√3 से.मी.
4) 5√3 cm
5√3 से.मी.
Correct Answer: 8√3 cm
8√3 से.मी.
Question 61.O is the circumcentre of ΔABC. If AO = 8 cm, then the length of BO is

ΔABC का O परिकेन्द्र है। यदि AO = 8 से.मी. हो, तो BO की लम्बाई बताएं ?
Options:
1) 12 cm
12 से.मी.
2) 3 cm
3 से.मी.
3) 6 cm
6 से.मी.
4) 8 cm
8 से.मी.
Correct Answer: 8 cm
8 से.मी.
Question 62.Given that tan(θ + 15°) = √3. Then the value of θ is?

यह मानते हुए कि tan(θ + 15°) = √3, तो θ का मान बताएं ?
Options:
1) 15°

2) 75°

3) 45°

4) 65°
Correct Answer: 45°
Question 63.The least number of square tiles of side 41 cms required to pave the ceiling of a room of size 15m 17cm long and 9m 2 cm broad is:

15 मीटर 17 से.मी. लम्बे और 9 मीटर 2 से.मी. चौड़े कमरे की छत बनाने के लिए 41 से.मी. फलक वाली न्यूनतम कितनी वर्गाकार टाइलों की आवश्यकता होगी ?
Options:
1) 902

2) 656

3) 738

4) 814
Correct Answer: 814
Question 64.The average of fruits offered in a temple in a week was 75. The average of fruits offered in six days excluding Tuesday was 72. How many fruits were offered on Tuesday?

किसी मन्दिर में एक सप्ताह में औसतन 75 फल चढाए गए। मंगलवार को छोड़ कर शेष 6 दिनों में औसतन 72 फल चढाए गए। मंगलवार के दिन कितने फल चढाए गए ?
Options:
1) 90

2) 93

3) 72

4) 92
Correct Answer: 93
Question 65.



Options:
1)


2)


3)


4)
Correct Answer:
Question 66.



Options:
1) 1

2) 2

3) 3

4) 4
Correct Answer: 1
Question 67.If a > b > 0, AB = a - b cm, BC = 2√ab cm, then ∠ABC is

यदि a>b>0, AB = a - b से.मी., BC = 2√ab से.मी.हो, तो ∠ABC का मान क्या होगा ?
Options:
1) 45°

2) 60°

3) 90°

4) 120°
Correct Answer: 90°
Question 68.PR is a tangent to a circle with centre O and radius 4 cm at point Q. If ∠POR = 90°, OR = 5 cm and OP = 20/3 cm, then the length of PR is:

PR, O केन्द्र वाले वृत्‍त की स्पर्श रेखा है और Q बिन्दु पर त्रिज्या 4 से0मी0 है। यदि ∠POR = 90°, OR = 5 से.मी. और OP = 20/3 से.मी. हो तो PR की लम्बाई बताइए ?
Options:
1) 3 cm
2)


3)


4)
Correct Answer:
Question 69.From a point, 40 m apart from the foot of a tower, the angle of elevation of its top is 60°. The height of the tower is

किसी मीनार के आधार से 40 मीटर की दूरी पर, एक बिन्दु से, मीनार के शीर्ष भाग का उन्नयन कोण 60° है। मीनार की ऊंचाई बताइए ?
Options:
1) 40√3
40√3
2) 40√3 cm
40√3 सी.मी.
3) 40√3 m
40√3 मी.
4) 40√2 m
40√2 मी.
Correct Answer: 40√3 m
40√3 मी.
Question 70.The radius of a sphere and hemisphere are same. The ratio of their total surface area is

किसी गोलक और अर्धगोलक की त्रिज्या एक समान है। उनके कुल प्रष्ठ के क्षेत्रफल का अनुपात बताएं ?
Options:
1) 3:1

2) 2:1

3) 3:2

4) 4:3
Correct Answer: 4:3
Question 71.Two equal arcs of two circles subtend angle of 60° and 75° at the centre. The ratio of the radii of the two circles is

दो वृत्तों की दो बराबर की चाप, केन्द्र में 60° और 75° के कोण अन्तरित करती है। दोनों वृत्तों की त्रिज्याओं का अनुपात क्या होगा ?
Options:
1) 5/4

2) 3/2

3) 4/5

4) 2/3
Correct Answer: 5/4
Question 72.Study the following graph carefully and answer the questions

निम्नलिखित ग्राफ को ध्यान से पढें, और निम्नलिखित प्रश्‍नों के उत्तर दीजिए।



Which state has the maximum percentage of electrified villages?

किस राज्य में अधिकतम प्रतिशत गॉंव में बिजली हैं ?
Options:
1) B

2) C

3) D

4) F
Correct Answer: C
Question 73.Study the following graph carefully and answer the questions

निम्नलिखित ग्राफ को ध्यान से पढें, और निम्नलिखित प्रश्‍नों के उत्तर दीजिए।



If the Central Government desires to give aid for speedy electrification starting from states with least electrification, which state will get fourth rank in order of priority?

यदि केन्द्र सरकार तेजी से बिजली लाने के लिए सहायता देना चाहे और ऐसे राज्यों को जिनमें सबसे कम बिजली पहुँची है, तो प्राथमिकता के क्रम में चौथे नम्बर पर कौन-सा राज्य होगा ?
Options:
1) F

2) C

3) E

4) B
Correct Answer: F
Question 74.Study the following graph carefully and answer the questions

निम्नलिखित ग्राफ को ध्यान से पढें, और निम्नलिखित प्रश्‍नों के उत्तर दीजिए।



How many States have at least 60% or more electrified villages?

कितने राज्य ऐसे है जिनमें कम से कम 60% या अधिक गॉंव में बिजली पहुँची हैं ?
Options:
1) Five
पॉंच
2) Three
तीन
3) Four
चार
4) Two
दो
Correct Answer: Three
तीन
Question 75.Study the following graph carefully and answer the questions

निम्नलिखित ग्राफ को ध्यान से पढें, और निम्नलिखित प्रश्‍नों के उत्तर दीजिए।



Which state has twice the percentage of villages electrified in comparison to state D?

किस राज्य में D राज्य की तुलना में बिजली युक्‍त गॉंवों का प्रतिशत दुगना है ?
Options:
1) A

2) E

3) F

4) C
Correct Answer: C
Question 76.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
Options:
1) Conniosseur
2) Connoisseur
3) Connossieur
4) Connosseiur
Correct Answer: Connoisseur
Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

SOOTHE
Options:
1) QUENCH
2) MITIGATE
3) HEAL
4) AGITATE
Correct Answer: AGITATE
Question 78.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

DEVASTATION
Options:
1) DESTRUCTION
2) CONSTRUCTION
3) SEPARATION
4) FRUSTRATION
Correct Answer: DESTRUCTION
Question 79.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

An exact copy
Options:
1) Facsimile
2) Twin
3) Mirror
4) Clone
Correct Answer: Facsimile
Question 80.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

To give money to agents for sales.
Options:
1) Salary
2) Commission
3) Fee
4) Incentive
Correct Answer: Commission
Question 81.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A person who is working in the same institution.
Options:
1) Guide
2) Collector
3) Captain
4) Colleague
Correct Answer: Colleague
Question 82.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Cat-nap
Options:
1) Rest
2) Fitful sleep
3) Long sleep
4) Short sleep
Correct Answer: Short sleep
Question 83.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To pull a long face
Options:
1) Looked happily
2) Looked surprised
3) Looked sad
4) Looked calm
Correct Answer: Looked sad
Question 84.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Fit her like a glove.
Options:
1) Too large
2) Too shabby
3) Too tight
4) Perfectly
Correct Answer: Perfectly
Question 85.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Health is too important to be ___________.
Options:
1) discarded
2) disposed
3) neglected
4) detested
Correct Answer: neglected
Question 86.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

I am _______________this crime.
Options:
1) ignorant on
2) innocent of
3) indebted to
4) ignoring
Correct Answer: innocent of
Question 87.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

I was _____________ paying the toll tax.
Options:
1) free from
2) exonerated from
3) exempted from
4) exposed to
Correct Answer: exempted from
Question 88.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

I used (A)/ a pair of black trousers (B) / for a week (C)/ No error (D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Question 89.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

He has made a mistake (A)/ of which (B) / I am certain (C) / No error (D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Question 90.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

He was not allowed (A) / for the teacher (B) / to read in a low voice (C) / no error (D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Question 91.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

Why did the narrator not bear a grudge against her mother?
Options:
1) She felt that her mother had that kind of nature
2) She was satisfied with her father's love
3) Her mother was incapable of loving
4) Her mother was angry with everyone
Correct Answer: She felt that her mother had that kind of nature
Question 92.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

The narrator's mother reverted to her old self because
Options:
1) she fought with her husband
2) she did not feel comfortable in revealing her emotions
3) she was angry with the children
4) her husband wanted her to be her old self
Correct Answer: she did not feel comfortable in revealing her emotions
Question 93.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

The narrator's mother didn't appreciate the narrator's results because
Options:
1) the marks were not good
2) the marks could be better
3) she wasn't very expressive
4) she was tense
Correct Answer: she wasn't very expressive
Question 94.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

How is the narrator's dad different from her mother?
Options:
1) He is dark
2) He expresses his feelings openly
3) He dislikes children
4) He is persuasive in nature
Correct Answer: He expresses his feelings openly
Question 95.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

Why was the narrator's mother not expressive of her love?
Options:
1) She was of Chinese origin
2) It was not her nature
3) She was a harsh person
4) The tradition at her home didn't allow her.
Correct Answer: The tradition at her home didn't allow her.
Question 96.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Both of us had a different opinion about it.
Options:
1) Both of us has
2) Each of us had
3) Each of us have
4) No improvement
Correct Answer: Each of us had
Question 97.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The trade union is hell bent at getting its demands fulfilled
Options:
1) hell bent in
2) hell bent about
3) hell bent on
4) No improvement
Correct Answer: hell bent on
Question 98.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The police had to break the door to get in
Options:
1) to break up
2) to break in
3) to break down
4) No improvement
Correct Answer: to break down
100.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

After a hard days work, I just want to go home.
Options:
1) hard day's work
2) hard days' work
3) hard day work
4) No improvement
Correct Answer: hard day's work


SSC CGL 2016 Question Papers Tier 1 with Answer Key 27 August 1st Shift SSC CGL 2016 Question Papers Tier 1 with Answer Key 27 August 1st Shift Reviewed by Super Pathshala on 11:58 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.